Compartim

Consells per una bona ergonomia visual

A l’hora de realitzar tasques com la lectura, escriptura, veure la televisió o jugar a videojocs és important seguir una sèrie de consells per tal d’aconseguir un bon confort visual.

Ambient

La sala on ens trobem s’ha de mantenir ben airejada, a una temperatura adequada, no massa elevada i mirar d’evitar ambients ressecs per la calefacció o aires condicionats. Les taules de treball s’han de situar preferiblement prop de finestres o d’espais oberts que ens facilitaran poder mirar de lluny de tant en tant.

Il·luminació

Sempre que es pugui hem de fer ús de la llum natural. Quan això no és possible és recomanable tenir una il·luminació al sostre i una altra al pla de treball evitant que vagi directa als ulls, que no enlluerni i que no faci ombra a l’escriure, és a dir, la llum de sobretaula ha d’estar a l’esquerra per a persones dretanes i a la dreta per esquerranes.

Distància

Per tal de no sobrecarregar el nostre sistema acomodatiu és important no apropar-nos massa al què llegim o escrivim, s’ha de mantenir uns 30-40 cm entre els ulls i el material de lectura. Per determinar aquesta distància ideal de treball podem utilitzar com a referència la longitud entre el colze i el puny tancat, coneguda com a distància de Harmon.

Pla de treball

És convenient que la taula tingui certa inclinació, uns 20º, per tal que la postura corporal sigui més relaxada, s’evitin reflexos i la tensió visual sigui menor. Si això no és possible podem utilitzar un faristol per col·locar el text de treball amb uns 20-30ª d’inclinació respecte la taula.

Postura

És molt important seure correctament amb el cap recte, l’esquena recolzada al respatller, les cames doblegades en angle recte i els peus tocant el terra. No s’ha d’inclinar ni torçar el cap ni el cos al llegir o l’escriure.

Descansos

Per evitar la fatiga visual és molt recomanable utilitzar la regla del 20-20-20: cada 20 minuts de treball en visió propera mirar uns 20 segons a 20 peus (aproximadament 6 metres), si pot ser a través d’una finestra.

Pantalles

Sempre que es pugui s’han de mantenir netes de pols i empremtes. Hem d’utilitzar-les amb llum ambient i evitant reflexes.

La televisió s’ha de veure a una distància mínima de 2-3 metres i amb una postura adequada, estirar-se a terra o al sofà o amb el cap torçat provocarà un esforç visual extra.

L’ordinador, la tauleta i el mòbil s’han de situar a una distància entre 50 i 60 cm dels ulls i haurien de poder regular-se en quant a brillantor, contrast i color. És aconsellable activar un filtre de color en funció de l’hora del dia (mode nocturn o de confort visual) que permeti reduir la intensitat de llum blava al vespre i en conseqüència facilitar el son. En cas de no tenir l’opció de configuració des dels ajustaments del dispositiu hi ha programes que ens farien aquesta funció, com per exemple f.lux.

Visió perifèrica

Quan realitzem activitats que requereixen una gran concentració hem de ser conscients de la nostra perifèria, de tot el que ens envolta, per tal d’evitar visió «de túnel» reduir l’esforç visual.

Parpalleig

Normalment parpellegem al voltant de 20 vegades per minut, però quan ens trobem davant d’una pantalla aquesta xifra es veu reduïda a una tercera part. Aquesta disminució del parpelleig fa que la llàgrima s’evapori i no se’n produeixi de nova per netejar i mantenir en condicions òptimes la superfície de l’ull. Això és especialment important pels usuaris de lents de contacte.

Altres factors externs

També és important que el cabell no tapi els ulls, dur una dieta alimentària rica en vitamina A i altres nutrients presents a l’estructura de l’ull i utilitzar el mètodes de correcció visual amb la graduació adequada necessaris per a les nostres activitats diàries.

Si notes alguna molèstia o algun símptoma de fatiga visual, contacta’ns!